Paleolit táplálék
A paleolit diéta egy igen egyszerű életmód, melynek lényege, hogy a paleolit korban még nem volt mezőgazdaság és állattenyésztés, tehát csak sült húsokat, halakat, kagylókat, tojásokat, dióféléket, zöldségeket, gyökereket, gyümölcsöket, bogyókat és gombákat fogyasztott az emberiség. Paleolit étrend szerint étkezel? Válogass az alapélelmiszerek közül. Megtalálod nálunk a kókuszolajat vagy kókuszzsírt, magokból készült liszteket és őrleményeket, édesítőszereket, xilitet, eritritet, mézet és steviát.

A paleolit ételekhez tökéletesen alkalmazkodott az emberi test is, így emésztésük nem jelent gondot a számunkra. Később azonban megjelentek a neolit ételek is a mezőgazdaság kialakulásával: a különböző tejtermékek, a babok és a hüvelyesek, a burgonya, a cukor és más “hamis” élelmiszerek.

Az optimális táplálkozási elméletek szerint őseink általában olyan ételeket ettek, melyeket vadászattal, gyűjtögetéssel helyileg be tudtak szerezni. Ezek az úgynevezett A minőségű élelmiszerek. És ráadásul nem is nehéz beszerezni ezeket az ételeket, hiszen jórészt húsokról, valamint gyümölcsökről és zöldségekről van szó.

Mik az alap paleo élelmiszerek?

Zsiradékok: Sertészsír, Libazsír, Kacsazsír, Sertészsír, Olajessimo, vagy paleolaj, Kókuszolaj, kókuszzsír, Hidegen sajtolt szűz olívaolaj (csak saláták elkészítéséhez!), Mogyoróvaj, dióvaj, mandulavaj (sütemény krémek készítéséhez)

Lisztek helyett:
Darált kókusz süteményekhez (ez a legolcsóbb sütemény alapanyag!), Darált szezámmag, Darált lenmag, Darált mandula, Darált dió, Darált mák, Darált mogyoró (szigorúan bokron termő mogyoró!), Kis mennyiségben darált zab

Tojás:
Bármilyen formában elkészítve (főtt tojás, rántotta, tükörtojást stb.)

Húsfélék: Sertés, Marha, Csirke, Kacsa, Liba, Hal stb.

Zöldségek:
Friss vagy fagyasztott zöldségek (kivéve hüvelyesek: borsó, bab, szója stb.)

Gyümölcsök:
Bármilyen friss gyümölcs, Fagyasztott gyümölcsök

Édesítőszerek: Stevia, Nyírfacukor, Eritrit, Méz

Tejtermék:
Kemény sajt – parmezán, edami, trappista, ementáli stb.

Fűszerek:
Hagyományos és különleges fűszerek bátran, korlátlanul használhatók!